Wortel-linzensoep met sinaasappelsap

Weinig werkt bij mij zo helend als het maken van soep. Deze voedzame, zoete, warm-oranje soep is lekker in alle seizoenen. Met wat brood is het in feite een volledige maaltijd waard.

Ik zag in een boekje van de Weekend Knack ooit een recept voor wortel-sinaassoep en maakte er deze eigen versie van.

Nodig

  • 500 gram wortels
  • 1 ajuin
  • 100 gram rode linzen
  • 200 ml vers sinaasappelsap of uit een pak
  • 1l groentebouillon
  • 1 theelepel curry
  • peper en eventueel zout
  • olijfolie

Voorbereiden

  • Spoel de wortels en snij in stukjes. Schillen is niet nodig. Snij de ajuin in stukjes.
  • Spoel de linzen
  • Als je vers sinaasappelsap wil: pers de appelsienen
  • Als je een vlijtige huisvrouw of –man bent, maak de groentebouillon. Heb ik zelf nog nooit gedaan. Lang leve de knorr blokskes!

bereiding

  1. Verhit olijfolie in een kookpot. Voeg de ajuin toe en laat enkele minuten stoven. Voeg de het currypoeder toe en laat even meebakken – niet langer dan 1 minuut, anders riskeert het te verbranden.
  2. Voeg de worteltjes toe en laat ook deze even stoven.
  3. Doe de groentebouillon en de linzen er bij. Breng aan de kook.
  4. Laat een kwartiertje pruttelen op een laag vuur.
  5. Als de linzen en wortelen zacht zijn, mix de soep.
  6. Voeg sinaasappelsap toe en kruid naar smaak met peper en zout.

Upgrade

Maak een mengeling van een koffielepel harissa (verkrijgbaar in sommige supermarkten, anders spotgoedkoop in een Noord-Afrikaanse shop naar keuze), een eetlepel honing, een eetlepel citroensap en twee eetlepels olijfolie.
Proef en maak op smaak naar keuze – wil je ’t wat zoeter, zuurder, pikanter … ?
Doe wat van het mengsel net voor het serveren bij de soep.

Tip

  • Maak de soep wat pittiger door bij de ajuinen een eetlepel geraspte of heel fijngesneden gember toe te voegen.
  • Wat zure room en fijngesneden peterselie maken de soep helemaal af.

Reageren