Winterse ovenschotel

Februari is een maand om door te spartelen: de gezelligheid van de kerstperiode –met bijhorende lichtjes- is lang voorbij, maar de winter geeft van tijd tot tijd nog een goede knauw: kou, regen, wind. Drie dingen om je aan op te trekken: de dagen worden wel al behoorlijk langer, als het buiten stormt en regent, kan je je nog altijd binnen opsluiten om deze lekkere, hartige ovenschotel te maken, en … het is bijna maart!

Op de ingrediëntenlijst enkele vreemde eenden. Als je geen zin of tijd hebt om naar de biowinkel te trekken, waar je die allemaal vindt, kan je ze vervangen door meer doordeweekse producten of zelfs gewoon weglaten.

Gierst is een glutenvrije graansoort. Het zijn kleine gele bolletjes, die zich perfect lenen tot het maken van een lekkere puree. De gierstpuree kan je vervangen door aardappelpuree – ook al glutenvrij.

Gierst

Over gistvlokken had ik het hier al. Vind je dit niet, dan kan je de combinatie cashewnoten met gistvlokken vervangen door kaas (bv. parmezaan of gruyère), al is je gerecht dan niet meer lactosevrij en vegan.

Arame is een soort van zeewier, en zorgt er voor dat deze ovenschotel nog voedzamer wordt. Het zijn fijne ‘draadjes’, die je gemakkelijk kan toevoegen aan allerlei soepen en stoofschotels, zonder dat het een grote impact heeft op smaak of uitzicht. Arame is niet essentieel voor deze ovenschotel, dus kan je het gerust weglaten.

Arame

In dit recept worden groene linzen gebruikt – verkrijgbaar in de gewone supermarkt – maar je kan eigenlijk gelijk welke gebruiken. De kooktijd van de verschillende soorten varieert echter wel, dus bekijk de verpakking goed!

Savooikool is niet echt een vreemde eend, maar als je dat niet graag lust, kan je ook bijvoorbeeld prei gebruiken. Laat je maar gaan en experimenteer er op los!

Nodig

 • 200 gram groene linzen
 • 200 ml groentebouillon
 • enkele draadjes arame (optioneel)
 • 180 gram gierst
 • 100 ml sojaroom
 • 400 gram savooikool, gesneden en gespoeld
 • 75 gram cashewnoten of walnoten
 • 2 el gistvlokken
 • olijfolie of olie met een smaakje, bv. notenolie, citroenolie
 • zout & peper
 • snuifje muskaatnoot

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 175°C.
 2. Breng de gierst met 400 ml water aan de kook. Voeg eventueel wat water toe als het te droog wordt. Laat een twintigtal minuten koken, tot de gierst gaar is. Mix met de sojamelk en breng op smaak met zout, peper en wat muskaatnoot.
 3. Kook de linzen, samen met de arame, in de groentebouillon gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg, als ze gaar zijn, nog wat (olijf)olie toe.
 4. Stoof de savooikool wat aan in hete olijfolie. Voeg wat water toe en laat gaar stomen. Als je geen deksel gebruikt, blijft de kool fris-groener.
 5. Hak de noten fijn en meng met de gistvlokken.
 6. Verdeel de linzen over de bodem van een ovenschotel. Doe hierboven de gestoomde savooikool, en daar bovenop een laag gierstpuree. Bestrooi met het noten-gierstvlokkenmengsel.
 7. Zet een tien- tot vijftiental minuutjes in de oven. Let op, de nootjes verbranden snel, dek eventueel wat af met aluminiumfolie.

Ovenschotel met boerenkool

1 Reactie

Reageren