Tarka Dhal

In een Indisch restaurant krijg ik soms te maken met het fenomeen ‘keuzestress’. Waar je doorgaans op restaurant als vegetariër keuze hebt tussen twee à drie gerechten, zijn de mogelijkheden bij de Indiër oneindig!

Een dhal is een Indische bereiding met linzen, en bestaat in ongelooflijk veel variaties. Je hebt rode, bruine, gele en groene linzen – elk hebben ze hun eigen specifieke eigenschappen en smaak. Rode linzen zijn het snelst klaar en hebben een iets brozere structuur dan bruine, groene of gele. Je kan dit gerecht klaarmaken met gelijk welke linzen, als je de kooktijd aanpast.

De kruiden en specerijen die in de Indische keuken gebruikt worden, zijn niet altijd simpel om te vinden – tenzij je een Indische of Pakistaanse kruidenier om de hoek hebt. Anders kan je je kans wagen op het internet (bv. https://www.pit-pit.com/). Eens je ze in huis hebt, kan je volop experimenteren!

Nodig

  • 2 eetlepels kokosolie of zonnebloemolie
  • 2 sjalotten, in ringen gesneden
  • 1 tl gele mosterdzaadjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden of geperst
  • 8 fenegriekzaadjes
  • 1 cm fijngesneden verse gember
  • ½ tl zout
  • 125 gram rode linzen
  • 1 el tomatenpuree
  • 600 ml water
  • 2 tomaten, in kleine stukjes
  • 1 el (vers) citroensap
  • 4 el verse koriander, fijngehakt
  • ½ tl chilipoeder
  • ½ tl garam masala

Bereiding

  1. Verhit de olie in een grote pan en fruit hierin de sjalotten 2-3 minuten op een hoog vuur. Voeg de mosterdzaadjes toe en dek de pan af tot de zaadjes beginnen te springen.
  2. Haal onmiddellijk het deksel van de pan en voeg het knoflook, de fenegriekzaadjes, de gember en het zout toe.
  3. Roer het geheel één keer door en voeg vervolgens de linzen, de tomatenpuree en het water toe. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat het geheel een kleine tien minuten pruttelen.
  4. Roer de tomaten, het citroensap en de koriander er door en laat het geheel nog enkele minuutjes pruttelen, of tot de linzen gaar zijn. Laat het niet te lang koken, dan worden de linzen te papperig.
  5. Voeg chilipoeder en garam masala toe.

Serveer met rijst en een slaatje.

Uit: Verrukkelijk & gezond vegetarisch koken

1 Reactie

Reageren