Tagliatelle met gekruide boter en asperges

Zelf pasta maken, het is me een uitdaging. Maar dan wel eentje waar ik me af en toe graag aan waag, want het geeft wel enorm veel voldoening! Het deeg op zich is vrij simpel: bloem, eieren, olie en water – waar er hier saffraan aan toegevoegd wordt. Het uitrollen is een werkje dat dan weer wat geduld vergt. Lees: al snel neemt mijn lief over na gevloek over plakkerig deeg en gesukkel met lange lappen deeg. Ik ben gezegend!

Deze verse pasta is een geweldige metgezel van de heerlijke Belgische asperges die nu te verkrijgen zijn. Combineer dit met een lekker pittige gekruide boter en geniet! Als extraatje kan je ter garnering eventueel nog wat versgeraspte parmezaanse kaas, pijnboompitjes en/of verse bladpeterselie toevoegen.

Nog een tip: kocht je vrij grote, dikke asperges, snijd ze dan misschien nog in de lengte in twee, of kook ze op voorhand even. Anders gaan ze (te) lang onder de grill moeten.

Nodig (voor 4 personen)

Voor de pasta
  • 2 tl saffraandraadjes
  • 4 el kokend water
  • 4 middelgrote eieren
  • 4 el olijfolie
  • 440 gram 00-bloem + extra om uit te rollen
  • 1 tl kurkuma
  • extra: een pastamachine
Voor de gekruide boter
  • 40 gram melkerijboter
  • 2 el olijfolie
  • peper & zout
  • snuifje cayennepeper
  • snuifje (verse) nootmuskaat
Een pak witte asperges

Bereiding

  1. Doe de saffraan in een middelgrote kom met het kokende water en laat hem minstens 10 minuten trekken. Voeg de eieren en de olie toe en klop alles door elkaar.
  2. Doe de bloem met de kurkuma in een keukenmachine en voeg het saffraan-eiermengsel toe. Schakel de machine in tot er een kruimelig mengsel is ontstaan. Voeg wat olie of bloem na om de gewenste consistentie te verkrijgen: niet te nat en niet te droog.
  3. Bestuif het werkvlak met bloem en kneed hierop het deeg gedurende enkele minuten. Leg het verpakt in plasticfolie minstens 30 minuten tot maximum 1 dag in de frigo.
  4. Verdeel het deeg in twee stukken; houd het ene deel afgedekt zodat het niet uitdroogt. Druk het andere deel platter met een deegroller. Zet de pastamachine op de wijdste stand en haal het deeg er door. Draai de rollers zo steeds iets strakker tot je de smalste stand bereikt. Snijd het deeg doormidden als de lappen deeg te lang worden om gemakkelijk hanteerbaar te zijn. Doe er af en toe wat bloem op, zo kan je vermijden dat het deeg tegen elkaar of in de machine plakt.
    IMG_9079
  5. Haal de lappen deeg door de tagliatelle-snijder van de pastamachine, en hang een tiental minuten over de leuning van een stoel. Bewerk de tweede bal deeg op dezelfde manier.
  6. Smelt voor de gekruide boter de boter in een klein steelpannetje en voeg de olie en specerijen toe.
  7. Verwarm de grill voor. Schil de asperges en snij het harde onderste stukje er af. Schik ze op een ovenplaat en bestrijk met het grootste deel van de gekruide boter. Hou de rest van de boter nog opzij. Grill de asperges gedurende een tiental minuten, tot ze gaar zijn. Draai af en toe om.
  8. Kook de tagliatelle in 2 à 3 minuten beetgaar. Giet af, doe weer in de pan, en doe de rest van de gekruide boter er bij. Vermeng alles goed. Verdeel de pasta over de borden en schik de asperges er op. Garneer eventueel met pijnboompitten, parmezaan en/of verse peterselie.

Recept pasta: Plenty – Ottolenghi

IMG_9099

Reageren