Smartmat

Vorig jaar kreeg mijn liefste voor zijn verjaardag van enkele topvrienden een fijn cadeau: een week lang eten! Meer bepaald: een levering van Smartmat. Zij leveren op maandag ingrediënten waarmee je een week lang kan eten. Er zijn verschillende formules, wij kregen het ‘Twee personen veggie menu’. Dat komt neer op drie recepten – één van de recepten is genoeg voor twee avonden, en ze gaan er van uit dat je ook wel eens gaat eten of iets afhaalt. Het komt er op neer dat je gerief hebt voor vier maaltijden, voor twee personen.

Bij de zak eten krijg je een foldertje, met de recepten, de geleverde producten, wat je in huis moet hebben om de maaltijden te maken (zoals olijfolie, kruiden, en dergelijke), en enkele tips over hoe het eten te bewaren of in verband met de planning.

Even neuzen in de zak … De mini-zakjes linzen en noten zien er best wel schattig uit. De groenten zijn bijna allemaal bio, maar wel verpakt in plastic. Jammer. De wilde kruidensla ziet er verrukkelijk uit: er zitten bloemetjes in! En helaas, er is ook een recept met geitenkaas, dat lust ik echt niet. Maar goed, dat kunnen ze daar niet weten natuurlijk.

Het eerste recept lijkt alvast veelbelovend: halloumiburgers met chips van wortelgroenten en cashew-koolsalade. Ik ben zot van halloumi, een heel zoute Cypriotische kaas die ideaal is om te bakken – tip voor de barbecue, trouwens. De ‘chips’ zijn frietjes van in de oven geroosterde pastinaak, rode biet en aardappelen. Lekker. Het slaatje met geraspte wortel en witte kool, is eerder aan de fletse kant. Van deze ingrediënten was een dubbele hoeveelheid, dus de volgende dag eten we nog eens ’t zelfde.

De derde dag maak ik de lauwwarme salade met rode biet en geitenkaas en vijgenvinaigrette. Euh, zonder geitenkaas dus. Hier wordt de wilde kruidensla gebruikt, de bloemetjes zorgen voor een heel mooie presentatie.

Het derde recept maak ik klaar om het meteen in te vriezen. Deze week zijn we een aantal keer gaan eten, en eigenlijk moesten we dit dus niet klaarmaken. Maar goed, kwestie dat de ingrediënten niet slecht worden: lang leve de vriezer! Het zijn met linzen en groenten gevulde paprika’s, met een yoghurt-parmezaankorstje. Hier hoort een salade bij met tomaten en koolrabi. Tomaten in de herfst (het was toen eind oktober), zeker rauw, vind ik persoonlijk niet zo’n strak plan. Ze moeten wellicht van ver komen, en smaken naar weinig. De paprika’s zelf zijn wel lekker.

Slotsom?

Dit lijkt mij de ideale formule voor wie eens andere producten wil leren kennen, of nieuwe recepten, maar geen zin heeft om daar veel energie in te steken. Het voordeel is, dat het kleine verpakking zijn, dus als het toch niet bevalt, blijf je niet met nog een heel pak linzen – of wat dan ook – achter.

Je moet niet nadenken over wat je zou klaarmaken die week en je hoeft geen boodschappen te doen.

Wat ik er minder goed aan vond was het feit dat ik die week wel enkele keren hetzelfde heb gegeten. Ik eet graag rode biet, maar drie keer op een week is me toch wat te veel: twee keer omdat het in het twee-porties-recept voorkwam, en de derde keer voor de lauwwarme salade. In alle recepten kwamen ook wortels voor, wat in mijn ogen niet altijd een meerwaarde was voor het recept. Het voelde dan eerder aan als “oh ja, die wortels moeten we ook nog ergens kwijt”.

Smartmat levert overal in Vlaanderen en Brussel. De leveringen zijn op maandag en dinsdag.

Dit pakket kost normaal gezien 65 euro (twee personen, vier maaltijden, veggie). Tijdens Dagen Zonder Vlees (18 februari tot 4 april 2015) krijg je vijf euro korting op de vegetarische menu.

Deze en andere formules vind je hier.

Reageren