‘Romige’ spinazietaart

Ik ben lang op zoek geweest naar een goed kookboek met veganistische gerechten. Mijn zoektocht eindigde in het Paard van Troje (waar anders?). ‘Vegan eats world’ van Terry Hope Romero is een lijvig boek met een ongelooflijke variatie aan recepten uit zowat alle werelddelen. Dit recept neemt maar liefst 3 bladzijden in beslag. Ik probeer het iets eenvoudiger te houden. Hoewel dit dus een romige taart is, komt er geen kaas of room aan te pas. Alles plantaardig!

Het maken van deze spinazietaart was een echte uitdaging. Het neemt veel tijd in beslag, maar waow – wat een taart. Je zal hiervoor wel een omweg moeten maken langs de bio/natuurwinkel voor de gistvlokken en de miso. Opgelet! Gistvlokken is niet hetzelfde als de gist die we kennen om deeg te laten rijzen. Miso is een Japanse smaakmaker.

Met deze taart kan je gemakkelijk een leger hongerigen voederen – of toch 8 à 10 personen. Je kan er ook voor kiezen om kleine pakketjes te maken, leuk als aperitiefhapje, of om de volgende dag als lunch mee te nemen naar ’t werk.

Nodig

  • 225 gram ongezouten, ongeroosterde cashewnoten
  • 6 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 60 gram gistvlokken
  • 1 theelepel zout
  • 4 el vers citroensap
  • 2,5 el miso (als er verschillende soorten zijn, kies de lichtgekleurde)
  • 450 gram tofu, goed uitgelekt (duw er wat op)
  • 900 gram verse spinazie
  • een handvol verse dille, fijngehakt
  • 6 lente-uitjes, in fijne ringetjes gesneden
  • peper
  • véél olijfolie (ongeveer 200 ml)
  • 450 gram filodeeg (of brickdeeg)

Voorbereiding

Doe de cashewnoten in een kom en doe er kokend water bij tot ze goed onder staan. Laat één uur, of een nacht staan – tot ze zacht zijn. Giet af.

bereiding

  1. Doe de cashewnoten in een blender, samen met de knoflook, gistvlokken, zout, citroensap, 2 eetlepels olijfolie en miso. Mix tot een dikke pasta.
  2. Verkruimel de tofu in een andere kom en doe bij de cashewpasta.
  3. Was en droog de spinazie, doe eventuele dikke stelen er af. Neem wat spinaziebladeren samen op een hoopje en snij fijn, zoals je met kruiden zou doen. (al dat wassen en fijn snijden neemt echt een hoop tijd in beslag, prepare)
  4. Verhit in een grote kookpot wat olijfolie, en stoof de spinazie in verschillende delen gaar (duurt ongeveer 4 à 5 minuten per portie). Doe in een zeef of vergiet en laat zo afkoelen.
  5. Doe zo veel mogelijk overtollig vocht uit de spinazie door in het tussen je handen te knijpen. Doe de ‘uitgeknepen’ spinazie bij het cashew-tofumengsel. Doe er de dille, lente-uitjes, wat peper bij en meng goed. Proef en voeg citroensap of zout toe indien nodig.
  6. Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een springvorm in met olijfolie. Leg een laag filodeeg op de bodem en bestrijk rijkelijk met olijfolie. Herhaal dit tot je ongeveer 10 lagen hebt. Doe de helft van de vulling er op. Doe er nog 8 lagen filodeeg op, op dezelfde manier als hiervoor. Doe de rest van de vulling hier bovenop, en voeg nogmaals 10 lagen filodeeg er bovenop, telkens ingestreken met olijfolie. Zorg er voor dat de toplaag zeker goed met olijfolie is ingestreken, anders verbrand dit snel.
  7. Bak ongeveer 30 à 40 minuten in de oven, tot de bovenkant goudbruin gekleurd is.

Lekker met een fris slaatje.

2 Reacties

  1. ik vraag me af of de pasta van de noten en de gistvlokken … ook zou lukken met eenmixer in plaats van een blender?

Reageren