Pompoen-tomatensoep

Deze verwarmende soep heeft een zuur-zoete smaak met een pittige ondertoon door de chilivlokken en (al dan niet gerookt) paprikapoeder. Door deze kruiden eerst wat aan te stoven samen met de knoflook, geeft het nog meer aroma. Blijf wel bij je kookpot als je dit doet; de knoflook en kruiden verbranden snel en dat zou zonde zijn.

Nodig

  • 350 gram pompoen, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 wortel, in stukjes gesneden (schillen hoeft niet)
  • 1 kleine ajuin, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 blik (400 gram) gepelde tomaten of tomatenstukjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1,2 liter groentebouillon
  • 1 tl bruine suiker
  • ¼ tl chilivlokken (of chilipoeder of pili-pili)
  • ¼ tl gerookt paprikapoeder of ½ tl gewoon paprikapoeder
  • peper & zout
  • optioneel: geraspte citroenschil en gehakte groene kruiden naar keuze (bv. dille, peterselie, dragon)

Bereiding

  1. Verwarm olijfolie in een kookpot. Voeg knoflook, paprikapoeder en chilivlokken toe en laat heel even stoven. Voeg ajuin toe en laat ongeveer een minuut stoven. Doe er dan de suiker bij en laat een vijftal minuten verder bakken op een laag vuur. Roer af en toe.
  2. Voeg de wortel en pompoenblokjes toe, stoof een 5-tal minuten – roer af en toe. Doe er het blik tomaten en de tomatenpuree bij en vervolgens de groentebouillon. Laat twintig minuten koken, of tot de pompoen en wortel gaar zijn.
  3. Mix de soep goed. Breng op smaak met zout en peper. Garneer eventueel met wat geraspte citroenschil en gehakte groene kruiden.

Pompoen-Tomatensoep

Reageren