Pastinaakscones met pompoencrème

Zin in een origineel en gezond hapje voor de feestdagen? Met deze pastinaakscones ga je zeker scoren. Bovendien kan je het meeste werk al op voorhand doen: de scones maken en bakken, de pompoencrème maken en de witte kool-salade klaarmaken (dek wel goed af met huishoudfolie).

Jingle bells!

Nodig (voor ongeveer 22 scones)

Voor de scones
  • 250 gram bloem
  • 2,5 el bakpoeder
  • 1 middelgrote pastinaak, geschild en geraspt
  • ½ tl verse rozemarijn, fijngehakt
  • 1 tl zout
  • ¼ tl peper
  • 2 el olijfolie
  • 110 ml water
Voor de pompoencrème
  • ½ butternutpompoen, geschild en in kleine blokjes
  • 2 sjalotten, in kwarten
  • 1 tl komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 el olijfolie
  • ½ tl zout
  • snufje chilivlokken
  • 1 tot 4 el plantaardige melk (optioneel)
Voor de witte kool
  • een kwart witte kool, fijngesneden
  • zout & peper
  • 1 el olijfolie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Doe de pompoenblokjes en de sjalotten in een ovenschaal, meng ze goed met olie en zout en rooster een half uur, of tot de groenten gaar zijn.
  3. Meng de geraspte pastinaak met het zout en kneed tot het geheel vochtig wordt. Voeg er de bloem, het bakpoeder, de peper en rozemarijn bij. Kneed opnieuw goed. Doe er de olie bij en wrijf alles goed los met je handen. Meng er het water bij en kneed tot een elastisch deeg.
  4. Maak hiervan balletjes van zo’n 3 cm doorsnede. Schik de balletjes in een ovenschaal (of op een bakplaat met een bakpapier) en bak gedurende zo’n 25 minuten in de oven.
  5. Vermeng de witte kool met de kruiden en de olijfolie.
  6. Mix de geroosterde pompoen en sjalot met de kruiden. Voeg er geleidelijk wat (plantaardige) melk aan toe, tot je een stevige en smeuïge massa krijgt.
  7. Voor de afwerking van de hapjes snij je de scones middendoor. Beleg ze rijkelijk met de pompoencrème en werk af met de wittekoolsalade.

Naar: Grow – Eat – Share (Avalon)

Reageren