Macaroni met kaassaus, champignons en noten

Een klassieker in de Belgische keuken is macaroni met hesp en kaassaus. Hierzo: een vegetarisch alternatief!

Door de saus iets pittiger te maken met mosterd en schimmelkaas, en champignons en walnoten toe te voegen, heeft dit gerecht genoeg carrure om die hesp helemaal te vergeten.
Dierlijke eiwitten haal je met gemak uit de overvloedige melk, boter en kaas, en daarnaast zorgen de walnoten en champignons voor verdere voedingsstoffen. Als je geen champignons lust, kan je deze vervangen door bv. prei.

Nodig (4 personen)

  • 225 gram korte macaroni
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 el mosterd
  • 2 el fijngesneden groene kruiden, bv. bieslook of peterselie (naar smaak)
  • zout en peper
  • 75 gram boter
  • 75 gram bloem
  • ½ liter melk (als je het iets minder zwaar wilt, kan je deels groentebouillon gebruiken)
  • 125 gram geraspte emmentaler
  • 125 gram geraspte gruyère
  • 50 gram schimmelkaas, verbrokkeld
  • 100 gram walnoten, grof gehakt
  • 1 bakje champignons (250 gram)
  • 1 teentje knoflook, gepeld en in twee gesneden
  • ½ theelepel chilivlokken of andere pikantigheid (bv. cayennepeper of chilipoeder)
  • ½ theelepel gedroogde tijm

Doen

  1. Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en doe in een ovenschaal.
  2. Snij de champignons in vier (of kleiner, als je dat lekkerder vindt). Verhit wat olijfolie in een pan en voeg de knoflook toe en de chilivlokken. Laat een klein minuutje bakken, roer ondertussen goed. Voeg de champignons toe en bak enkele minuten. Kruid nog bij met zout, peper en tijm. Haal de stukken knoflook er weer uit.
  3. Smelt de boter, voeg de bloem toe en roer met een klopper tot je biscuit ruikt. Voeg beetje bij beetje de melk toe en blijf roeren. Laat nog even koken als alle melk er bij is. Haal van het vuur, laat een minuutje afkoelen en roer er de mosterd, het losgeklopte ei, de kruiden, de emmentaler en schimmelkaas toe. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Schep de saus over de macaroni zodat deze volledig bedekt is. Doe er de champignons over, daarna de gruyère en de walnoten.
  5. Zet een vijftiental minuten in een voorverwarmde oven op 180°C, of tot je gerecht dat kaaskorstje heeft wat het zo heerlijk maakt. Let echter goed op dat de noten niet verbranden.

4 Reacties

  1. Lekker! De kazen zorgen voor een sterke smaak en door het ei krijgt het een beetje een souflé-structuur. Ik zou er volgende keer wel meer noten in doen. Komt nog op tafel!

    • Merci voor de feedback, Mieke! Er mogen inderdaad meer noten in. Heb het nog eens gemaakt en een 100-tal gram noten is beter.

Reageren