Drinken in Iran

Zoals je uit de vorige 2 artikels (Als foodie op reis in Iran en 11 tips voor restaurants in Iran) in de reeks over de Iraanse keuken al een beetje kon afleiden, hebben we tijdens onze reis door Iran liters home made lemonade gedronken. Alcohol is verboden door Vadertje Staat (je moet heel hard je best doen om er toch aan te geraken, wij hebben het niet geprobeerd), maar door het gigantische aanbod van lekkere alternatieven wordt een eventueel gemis netjes opgevangen.
Het moet gezegd dat de beschikbare alternatieven onze suikerreserves meer dan voldoende aanvulden. En ook, dat een Orval bij thuiskomst, na drie weken geheelonthouding, nog nooit zo gesmaakt heeft.

Non-alcoholisch bier is er in alle soorten: look-a-like bier met iets wat lijkt op een moutsmaak, soms zelfs van de tap (geserveerd in een gigantisch glas mét rietje), maar vooral bier met fruitsmaakjes: citroen, tropical, granaatappel, aardbei, … De smaak heeft nog weinig met bier te maken maar is doorgaans wel minder zoet dan gewone limonade en best te pruimen.

Bier met een rietje

Mixed fruit juice is een vloeibare vitaminebom, de naam dekt de lading: gemixt fruit, waar de Iraniërs nog wat ijsblokjes en een klein beetje suiker aan toegevoegen. Vooral gemaakt van (water)meloen.

Iets zwaarder zijn de shakes, voornamelijk gemaakt van banaan of dadels, met immense hoeveelheden suiker – ze neigen eerder naar de milkshakes zoals wij ze kennen.

In de meer fancy restaurants vind je ook non-alcoholische cocktails. We proefden een verfrissend heerlijke mojito en een ongelooflijk lekkere pina colada. Who needs booze?

De verse limonades zijn wellicht bij het lekkerste dat we gedronken hebben. In verschillende smaken verkrijgbaar, maar meest gangbaar zijn citroen en/of munt. Hieronder eentje met rozenblaadjes.

Verse limonade

Het meest bijzondere drankje was sharbat-e-khakeshir. Khakeshir blijkt een soort van graan te zijn (Engelse benaming: teff)De zaadjes worden gemengd met water, eventueel wat rozenwater en jawel, suiker. Ali, een enthousiaste student uit Kashan, hielp ons met de bestelling, die je op onderstaande foto ziet. De bruin-oranje drankjes zijn sharbat-e-khakeshir.

15054862652_7a9ce0be4b_k

Voor wie het eens niet zoet wil, en dan eigenlijk vooral héél zuur, is er dough: een yoghurtdrank die zeer verfrissend is maar … je moet er voor zijn ;).

Verder zijn Iraniërs echte theedrinkers, eerder dan koffiedrinkers. Doorgaans gewone zwarte thee, wat ze graag zoeten met ‘sugar candy’: geel suiker (zie foto hieronder, links), soms met saffraan, op een stokje. Of ze nemen suiker tussen hun tanden en gieten er de thee zo langs. Ja, Iraanse tandartsen maken fortuinen! In het Abyaneh hotel dronken we eens iets anders: thee met (zo bleek later) duindoorn.

1491657_10152619226969836_666611696790871295_n

Heb je zin gekregen om naar Iran te reizen? Zeker doen!

Wij boekten vluchten en hotels voor de eerste en laatste nachten via Asteria Expeditions. Zij zorgden voor onze visa, en gaven ons ook heel wat praktische info doordat ze ervaring hebben met (groeps)reizen naar Iran.

De rest hebben we ter plaatse, met behulp van de Lonely Planet en de grote schare behulpzame mensen geregeld.

Contacteer mij gerust als je hierover vragen hebt.

 

Reageren