Met dit lekkers wordt elke lunch een feest

Deze week startte Dagen Zonder Vlees, een initiatief waarbij mensen uitgedaagd worden om, ter ere van onze planeet, 40 dagen minder vlees en vis te eten. Als je je registreert, kan je bijhouden hoeveel je ecologische voetafdruk is verkleind. Je kan op Dagen Zonder Vlees lid worden van vriendengroep Cumino – Jan Zonder Vlees of meedoen met onze Facebookgroep, waar je tips en ervaringen kan uitwisselen.

Een vaak terugkerende vraag van wie het wel ziet zitten om deel te nemen aan zo’n actie: wat op de boterham? Voor veel mensen is charcuterie in al z’n vormen en soorten of krab-, tonijn- of vleessalades en consorten evident, .en heeft men geen idee waarmee je als vege- of flexitariër je lunchbox kan opfleuren.

Geen nood: hier een aantal alternatieven op een rijtje.

  • Kaas is een evidente, maar daarom niet minder lekkere vleesvervanger. Maar waarom zou je je beperken tot de usual sneetjes jonge Gouda? Probeer eens iets nieuws uit: kaas met smaakmakers als mosterd of komijn, abdijkaas, gerijpte kaas, geitenkaas, …
  • Smeerbare kazen als ricotta, mascarpone of Philadelphia smaken behoorlijk neutraal, en lenen zich dus uitstekend tot heel diverse smaakmakers. Je kan ze garneren met verse kruiden (basilicum, peterselie, dille, …) of gedroogde kruiden. Laat je gaan met zaden, pitten en/of noten. Je kan gerust een hele week ricotta of mascarpone op de boterham doen zonder dat het gaat vervelen. Een heerlijke combinatie voor een zoete boterham: (aardbeien)confituur met mascarpone. Hemels!
  • Wat moeilijker op een boterham, maar lekker op een wat steviger broodje of pistolet: sneetjes mozzarella. Breng op smaak met wat peper, olijfolie, pesto en eventueel een zongedroogd tomaatje en wat basilicum. Je kan er ook wat balsamicoazijn bij doen.
  • Supermarkten hebben de laatste tijd een steeds uitgebreider gamma van vegetarisch broodbeleg. Bijvoorbeeld Delhaize heeft van hun huismerk heel wat lekkere variëteiten, en bieden daarnaast ook smeersels aan van bv. ‘De Vegetarische Slagerij’ – voor wie eens martino of tonijnsalade zonder vlees of vis wil proeven.
  • In biowinkels is het gamma aan vegetarische salades schier oneindig. Toegegeven, niet alles is even geslaagd – het is een kwestie van uitproberen. Vaak hebben ze ook vers (zelfgemaakt) broodbeleg.

Vegetarisch Beleg

  • Heb je een restje geroosterde pompoen, pastinaak of zoete aardappel? Gewoon even in de blender of de mixer er in zetten, bijkruiden met peper en zout, en je hebt heerlijk zelfgemaakt broodbeleg.
  • Bij de afdeling ‘aperitiefhapjes’ in de supermarkt (koelafdeling) vind je lekkere dips en pesto’s. Probeer bijvoorbeeld eens hummus (gemaakt van kikkererwten) of guacamole (met advocado).
  • Upgrade je brooddoos met wat verse groentjes. Een paar kerstomaatjes, een stuk komkommer of courgette, een wortel, stuk paprika, gesneden venkel, …

Moraal van het verhaal: experimenteer en varieer. Gebruik noten, verse en gedroogde kruiden, rozijntjes, pesto, pitten en zaden.

zelfgemaakte hummus

Je kan ook behoorlijk gemakkelijk zelf hummus maken, op basis van kikkererwten en tahin. Tahin (zie foto) is sesamzaadpasta, gemakkelijk verkrijgbaar in Turkse winkels. Vind je dit niet, voeg dan in plaats van de tahin nog wat extra water en/of olijfolie toe voor een smeuïge hummus. Je kan eindeloos variëren met hummus: doe er wat fijngesneden knoflook bij, harissa of ander pikant spul, verse kruiden, olijven, …

Tahin

Nodig

  • 400 gram kikkererwten uit blik, afgespoeld en uitgelekt
  • 6 eetlepels tahin
  • 2 el olijfolie
  • 3 el water
  • 2 el vers citroensap
  • zout & peper

Bereiding

Alles bij elkaar voegen en mixen met een staafmixer.

Proeven en eventueel nog wat zout/peper/citroensap/olijfolie naar smaak toevoegen.

Reageren