Berloumi met paprika-caponata

Ik ben al een tijdje fan van halloumi, een Cypriotische kaas die heel stevig is, waardoor je ze gemakkelijk kan grillen of bakken. Bij een bezoekje aan The Green Note in Wetteren of Multatuli in Gent moeten de andere vegetarische gerechten steeds het onderspit delven voor een heerlijke gegrilde halloumisalade.

Enkele weken terug ontdekte ik op een zomerse avond op het dek van Noah het lekkere halloumi-alternatief Berloumi. Het is net als zijn Cypriotisch broertje heel stevig en dus bak-baar, maar bevat iets minder zout en is meer gekruid, al naargelang het seizoen. En wat blijkt? Berloumi wordt gemaakt in Berlare, waar ik de eerste twintig jaar van mijn leven gesleten heb!

Als onderstaand receptje je bevalt, kan je lustig verder experimenteren met Berloumi. Snij ze in grote plakken van 1 cm en bak het bij wijze van vegi-burger, in een pan met weinig olie, of zelfs geen als je een tefalpan gebruikt. Gril ze op de barbecue tot de kaas een lekker krokant korstje krijgt. Of verwerk rauw in een salade!

Twee bedenkingen: de kaas zelf is vrij zout, wees dus voorzichtig met het toevoegen van extra zout. En dien meteen op, want zowel halloumi als Berloumi worden vrij rubberachtig eens het afkoelt.

Hier  vind je de verkooppunten van Berloumi. Mocht je er niet aan geraken, in de meeste supermarkten verkopen ze ook halloumi, vacuüm verpakt te vinden bij de kazen.

Gebakken Berloumi met paprika-caponata

Een heerlijke Zuiders gerechtje. Serveer met wat pasta met pesto er door of vers Turks brood, een slaatje en nog wat olijven.

Voor de caponata

Nodig (voor 2 personen)
  • 3 paprika’s in verschillende kleuren, fijngesneden
  • 2 el kappertjes
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden of geperst
  • 1 rode ui, in flinterdunne halve ringen
  • ½ tl pul biber (pikant paprikapoeder) of chilipoeder
  • een scheutje olie (bv. kokosolie of zonnebloemolie)
  • peper en zout
Bereiding
  1. Zet een wok of grote pan op het vuur en laat goed heet worden. Voeg de olie toe en meteen ook de pul biber (of chilipoeder) en de knoflook. Laat een half minuutje bakken en doe er drie vierde van de ajuinen bij en drie vierde van de paprika’s. Laat nog een minuutje bakken, zodat de groenten wat aangebakken zijn, maar nog krokant. Doe alles in een kommetje (zodat de groenten niet verder garen).
  2. Voeg de kappertjes en de rest van de ajuin en paprika’s toe aan de groentenmengeling en kruid met peper en (een weinig) zout.

Voor de Berloumi

  1. Snij de Berloumi in dikke repen
  2. Verhit een pan of wok (mag dezelfde zijn als de caponata), voeg een klein scheutje olie toe als dit geen tefalpan is, en bak de Berloumi langs beide kanten goudbruin.
  3. Serveer meteen.

1 Reactie

Reageren