Berlijn

Begin november konden we een bestemming van onze bucket list schrappen die er al heel lang opstond: Berlijn. Behalve voor de nogal bewogen geschiedenis van de Duitse hoofdstad staat Berlijn ook bekend als dé stad voor nieuwe, creatieve ideeën – ook op vlak van eten. Dingen die bij ons nog eerder nieuw zijn – denk vegan, lokaal of bio -, zijn in Berlijn een evidentie. Wie een trip plant: honger zul je niet hebben!

Ontbijt

Het Michelberger Hotel, waar we verbleven, serveert elke ochtend een uitgebreid ontbijtbuffet met alles wat je maar van een ontbijt kunt wensen. Zoet, hartig, warm, koud, bio, vegan, … Vooral de lekkere granola met aardbeienconfituur is bijgebleven. Enorme glazen voor thee, ook. En vooral zalig veel zonlicht.

In Salon Schmück is het versgeperste appel-appelsiensap onweerstaanbaar lekker en de Schmück-muësli met vers fruit en hun eigengemaakte mangopuree heerlijk.

De laatste dag van onze Berlijn-trip ontbijten we in Weder gestern noch Morgen, met een Bircher-muësli (ik) en een veganistisch ontbijt (Jurriaan). Daar komt nog een gigantische bananen-avocadosmoothie bij, genoeg om een half kinderdagverblijf van vitaminen te voorzien.

Berlijn

Lunch

Het wordt een vaste waarde in veel van onze reizen: Indisch eten. Eerste lunchadres is dan ook Der Imbiss, waar we elk een naan-pizza eten, één met auberginekaviaar en één met zelfgemaakte artisjokcrème en pili-pili. Beide zijn gegarneerd met een enorme berg rucola en preischeuten. Ongelooflijk lekker en eens iets anders. Daarbij drinken we een mango-lassi (Indische yoghurtdrank) en een appelsap met tarwegras, lekker verfrissend.

De Canadese pizzeria Ron Telesky is een klein zaakje met zalige pizza’s: pizza met tandoori-tofu, mango en pindanoten en één met champignons en tijm – maar vooral, dit gedresseerd met een delicatesse die spicy maple syrup heet. Meteen een flesje voor thuis gekocht. Zoet en pikant, a match made in heaven.

Eindigen doen we in stijl, op de bovenste verdieping van het 25hours Hotel, vlak aan de Bikini Mall. Met zicht op de dierentuin en herfstig gekleurde parken rondom, in een mooi ingericht Neni Berlin. We delen rode biet-hummus, gekarameliseerde aubergines, een gerechtje met (jawel) aubergines, gepocheerd ei en hummus en gebakken zoete aardappel met onovertroffen zure room. Allemaal zeer mooi gepresenteerd en echt overheerlijk.

Berlijn

Diner

De eerste avond eten we bij Cocolo Ramen een vegetarische misosoep met ei. Het blijkt een zeer populaire plek waar mensen komen en gaan dat het een lieve lust is. Eerder een plaats voor een snelle hap dus. De warme saké en het enthousiasme van de koks maken het fijn, maar de ramen (de benaming voor noedelsoep) zelf zijn niet echt mindblowing.

Spaans of Italiaans? We kiezen voor Spaans op de tweede avond, en meer bepaald Catalaans, maar er staat naast patatas bravas, ook tagliatelli en panna cotta op het menu. Que? Lekker en gezellig, meer heb ik daar niet over te zeggen. Mariona.

Foodie-stuff

Goldhahn & Sampson is behalve een mooie kruidenierszaak met delicatessen en een kleine lunchplek ook een paradijs voor kookboekliefhebbers. Uiteraard voor een groot deel in het Duits, maar er is ook een ruim aanbod Engelstalige boeken over de meest diverse thema’s en keukens. Daarnaast organiseert deze zaak ook een heel scala aan kookworkshops – wat dacht je van ‘Kaiserlicher Knödelkochkurs’ of ‘Seasonal Vegetarian Greek Food’?

Op een reis of citytrip mag er voor ons nooit een markt(je) ontbreken. La Boqueria in Barcelona, Borough Market in Londen, en niet te vergeten de Zuidmarkt in ons eigenste Brussel zijn mijn favorieten. In Berlijn is er de Turkse markt op dinsdag en vrijdag, telkens van 11u tot 18u30. Hier vind je tal van lekkernijen en ingrediënten voor Turkse gerechten, zoals hele bussels verse kruiden, feta, kruidenmengsels, börek, baklava enzovoort. Daarnaast zijn er kramen die eigenlijk niets met Turkije te maken hebben, zoals de Berlijnse honing Kaiser Honig. Een lokaal geproduceerde honing met smaakjes, zoals aardbei-balsamico, gekarameliseerde sesam, bes-basilicum, of degene die we meebrachten: met limoen – geniaal!

Berlijn

2 Reacties

Reageren