30 dagen voedselwinst

Als er iets is dat ik tot mijn grote spijt te vaak doe, is het voedsel weggooien. Soms is het een probleem om graag te koken: dat restje van de dag er voor blijft in de frigo staan ten voordele van een vers gemaakt avondmaal. Daarna krijgt dat restje een duw van het restje dat net gemaakt is. En zo voort. Tot dat restje achteraan tegen de wand van de frigo plakt en ik het twee weken later terug vind …

De ecologische en financiële impact van het weggooien van voedsel is enorm: check dit artikel – en klik ondertussen gerust door naar de vele andere interessante artikels op de website van 30 dagen voedselwinst. Het idee? Door – in de maand november – bij te houden hoeveel eten je nu daadwerkelijk weggooit, word je je hiervan bewuster en zal dit weggooigedrag (hopelijk) minderen.

Laatst had ik een half Turks brood op overschot. Heel lekker de dag zelf, maar later wordt het toch wat ‘chewy’. Ik had in de weekendbijlage van De Morgen een mooi receptje gezien van Louise De Brabandere (van Thursday Dinners): een zoete verloren brood-ovenschotel waarvan ik een hartige versie maakte met restjes (!) champignon en kastanje. Variëren kan eindeloos met de restjes groente of kruiden die je hebt staan.

Met schaamrood op de wangen moet ik er eerlijkheidshalve wel bij vertellen dat … ik het restje van deze restjesschotel heb moeten weggooien: te lang onder de grill laten staan!

Nodig

  • 200 gram oud brood
  • 50 ml melk + 50 ml groentebouillon
  • 3 eieren
  • 1 teentje knoflook
  • restjes groenten (samen zo’n 100 gram), gesneden
  • een stukje parmezaan, vers geraspt
  • enkel blaadjes salie, gescheurd
  • een takje rozemarijn, blaadjes er af geritst en fijngesneden
  • peper en zout
  • verse kruiden naar smaak, bv. peterselie of bloedzuring

Bereiding

  1. Scheur het brood in stukken van grofweg 5 cm op 5 cm en doe in een ovenschaal.
  2. Doe de rozemarijn en salie in de melk-groentebouillon mengeling en verwarm op een laag vuur, of in de microgolf op laag vermogen. Roer  de eieren hierdoor en giet dit mengsel over het brood.
  3. Bak de knoflook aan in wat olijfolie of boter, voeg de groenten toe en bak tot deze gaar zijn. Kruid af met peper en zout. Verdeel over het brood en meng.
  4. Doe de versgeraspte parmezaan over de ovenschotel (zoveel als je wil).
  5. Zet 15 tot 20 minuten in een op 190°C voorverwarmde oven.
  6. Garneer eventueel met nog wat verse kruiden.

Reageren