11 tips voor restaurants in Iran

In een reeks van 3 blog posts over de Iraanse keuken had ik het eerder over de gebruiken in de Perzische keuken en hoe er te overleven als vegetariër. Voor wie zich hierdoor aangetrokken voelt, en een reis naar Iran plant, zijn dit enkele tips over de aan te raden restaurants.

Je broek scheuren aan een restaurantbezoek is haast onmogelijk in Iran. Doorgaans betaalden we zo’n 25 à 30 euro voor een uitgebreid avondmaal voor vier personen, mét drank. In chiquere restaurants liep dit op tot maximum 60 of 70 euro,  nog steeds maar 15 euro per persoon voor een volledig diner.
Fast food eetstalletjes zijn wijdverspreid. Meestal bedoelt men met “fast food” frieten, burgers en pizza’s zoals wij die kennen, maar het is ook een verzamelterm voor alles wat niet-traditioneel Perzisch eten is. Hier heb je meestal gegeten voor nog geen 3 euro per persoon.

De tips hieronder zijn gegroepeerd per stad die we bezochten.

Shiraz

 • Onze eerste avond in Iran aten we in Shapouri Restaurant. Ondanks de nogal stugge bediening en het matige eten, was dit een zeer memorabele avond: we ontmoetten er onze eerste Iraanse vrienden, het ongelooflijk sympathieke koppel Ahmad en Didar, in een ongelooflijk sfeervolle tuin. Zeker een bezoek waard na zonsondergang, bijvoorbeeld om iets drinken in het teahouse. (Anvari St.)

15045837765_9c2f87b2d5_k

 • Nog sfeervoller én lekkerder, was het restaurant Raaz Garden of Baghe Raaz, een eindje met de taxi maar ongelooflijke de moeite waard. Beneden is er een tuin waar er wordt gebarbecued en op het dak is er ‘fast food’ – wat neerkomt op heel lekkere pizza, pasta en ander lekkers. Dit alles met live gitaarmuziek en tip-top bediening. Staat niet in de Lonely Planet, dus die vijf andere westerse toeristen die op dat moment in Iran zijn, zitten zeker niet hier. (Shaahed Blv.)

Yazd

 • Het Silk Road Hotel is de hotspot voor alle toeristen in de woestijnstad Yazd, maar is zeker geen tourist trap. We aten er erg lekker traditioneel Iraans eten, en er zijn ook enkele Indische curry’s – niet vegetarisch. (Tal-e Khakestary Alley – dicht bij Masjed-e Jameh)
 • Hotel Dad heeft een menu waarop vegetarische gerechten een aparte vermelding krijgen – een unicum in Iran! We proeven een geheel nieuwe invulling van het begrip quiche (‘koo-koo’) en een nogal rokerige versie van mirza ghasemi (aubergine, tomaat, knoflook en ei). Best te pruimen, zeker met het fantastische zicht vanop het rooftop restaurant, bij zonsondergang. (214 10th Favardin Ave)

14874035668_a719f37d6f_k

 • Restaurant Caesar is een op-en-top fancy plek. Het heeft zelfs een knopje op de tafel om de ober te roepen of de rekening te vragen! En de strafste airco die we in Iran zijn tegengekomen … Maar vooral: lekker eten. Zo’n uitgebreide kaart hebben we zelden gezien in Iran: zowel traditionele gerechten als pizza’s, pasta, salades enzovoort. De homemade limonades in verschillende smaken zijn een absolute aanrader. We proefden ze allemaal. (Saderat Bank St, dicht bij Abuzar Sq, neem een taxi.)

Esfahan

 • Restaurant Hermez is een Plaçe-m’as-tu-vu in de Armeense buurt, ingericht door kunststudenten. Het restaurant serveert onder andere lekkere pasta en –again– heerlijke verse limonade met munt. Hippe plaats. (Jolfa Alley, dicht bij Vank Church)
 • Het Abassi hotel is voor de budgetreiziger niet echt een optie als slaapplaats, maar je kan er ’s avonds – net als vele locals – wel een theetje gaan sippen of een saffraanijsje eten. Geduld is hier een mooie deugd. Je beste optie is een Engelssprekende local onder de arm nemen om ondanks het ingewikkelde systeem toch je bestelling te kunnen plaatsen én krijgen. Fantastische en sfeervolle binnenplaats. (Shahid Medani St)
 • De fereni en falloudeh van Fereni Hafez zijn wereldberoemd in Esfahan, en terecht. Fereni is een pudding met rijstbloem en rozenwater, falloudeh een soort van ‘pasta’, maar dan ijskoud met limoen en rozenwater (zie foto). Verlaat Iran niet zonder deze specialiteiten geproefd te hebben. (Hafez St)

14868703677_ab9f8e115a_k

teheran

 • Na vier dagen kashk-e-bademjan in Kashan was de Italiaanse vegetarische pasta in Café Gallery hemel op aarde! Leuke, ongedwongen sfeer en lekkere non-alcoholische cocktails. (Park-e Honar Mandan, Baroroushan St)
 • Bix is een fancy restaurant met heel lekkere pizza – zo flinterdun heb ik een pizzabodem nog niet vaak gezien. Hier klonken we met een overdadig gesuikerde maar o zo lekkere home made limonade op onze laatste avond in Iran. (Ghandi Shopping Centre, Ghandi Ave)
 • Samen met één van onze gidsen van onze woestijntrip, gingen we op een weekendavond naar cremerie San Marco. Alleen al het pistache-ijs hier, is een reden om meteen een vlucht naar Iran te boeken. De eigenaar is een 4×4-liefhebber en elke avond is het daar gathering van soortgenoten. (Gheytarieh Blvd 35 Metri No 93)

Door het Arabische schrift en het onbegrijpbare Farsi is het niet altijd evident om je bestemming te vinden. In voorkomend geval: geen nood, neem gewoon een Iraniër onder de arm. Hij/zij zal je met plezier je bestemming tonen of begeleiden tot daar. Je maakt er en passant ook vrienden voor ’t leven mee!

En hier is een FourSquare lijst van deze restaurants.

Volgende week de derde en laatste blogpost over Iran, meer bepaald over hoe daar je dorst te lessen. Santé!

1 Reactie

 1. an unique report for the lovers of the foods and tastes. maybe Iran is the heaven of foods. who knows!

Reageren